Şifreli çelik kasanın doğru kurulumu, kasanın güvenli bir şekilde kullanılması için önemli bir adımıdır. Kuruluma başlamadan önce kasayla birlikte gelen kullanım kılavuzuna bakmak gerekir. Kasa modellerine göre değişen farklı kurulumlar olacağı için kullanım kılavuzunu okumakta fayda vardır. Şifreli kasalar genellikle pilli oldukları için pilleri kasanın içindeki veya dışındaki yuvasına yerleştirmek gerekir. Kasayı açmak için fabrika tarafından belirlenmiş varsayılan şifre girilmelidir. Kasa açıldıktan sonra yeni şifrenin belirlenmesi gerekir. Bunun için genellikle bir düğme veya belirli bir kombinasyonla şifreyi belirleyebilirsiniz.
Çoğu kasa, fabrika çıkışı özel ayarlanmış bir şifre ile gelir. Hatta bu şifre genellikle ‘0000’, ‘‘1234’’ veya benzeri basit kombinasyonlardan oluşur. Bazen üreticiler varsayılan şifreyi kasanın pil yuvasının kapağına veya iç mekanizmasına gibi etiketlerin üzerine bu şifreyi yazabilir. Oraları kontrol edebilirsiniz. Eğer varsayılan şifreyi bulamadıysanız, kasa üretici firmayla iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Doğru ise şifre kasa açılacaktır. Varsayılan şifreyi kullandıktan sonra, hemen kendi belirlediğiniz bir şifreyle değiştirin. Bu güvenliğiniz için gerekli adımdır.
Kasanın güvenliği için düzenli aralıklarla şifre yenileme yapılması tavsiye edilir. Uzun süreli olarak aynı şifreyi kullanım güvenlik riski oluşturabileceğinden, yeni şifre belirleme önerilir.
Şifreli çelik kasaya yeni şifre belirlemek için ilk olarak kasayı açmak gerekir. açık olduğundan emin olduğunuz kasanın, şifre değiştirme işlemi için özel bir tuş veya kombinasyon bulunduran kontrol paneli vardır. Şifre değişikliği yapmak için mevcut şifreyi tekrar girmek gerekebilir. Bu, yanlışlıkla şifre değişikliğinin önüne geçmek için yapılan bir güvenlik önlemidir.
Güvenli şifre belirlemek için en az 6 haneli bir kombinasyon seçmek gerekir. Harf, rakam ve semboller kullanmak, şifrenin güvenliğini artırır. Girilen yeni şifrenin tekrar girilmesi istenecektir. Şifrenizi kaybetmemek için güvenli bir yerde saklanması gerekir. Kasa şifrelerinizi başkalarıyla paylaşmamız önemlidir.
Şifreli kasa kilidinin doğru çalıştığından emin olmak için, kasanın şifresini girip açılmasını sağlamak gerekir. Eğer şifreyi doğru girmenize rağmen kasa açılmıyor ise kasa kilidinde sorun var demektir. Böyle bir durumda Yetkili servisten yardım istenmelidir. Kasa kilidinin mekanizmasını test etmek gerekir. Şifreyi girdikten sonra kilit açılmalı ve kasa kolayca açılabilmelidir. Ayrıca, kasa kapandığında kilidin düzgün şekilde çalıştığından emin olmak gerekir. Kasanın şifreli kilidi sorunsuz bir şekilde test edildikten sonra kullanıcılar rahatlıkla kasalarını kullanabileceklerdir.
Şifreli kasanın güvenliğini artırmak için, belirli aralıklarla yeni şifre belirlenmesi gerekir. Uzun süreli olarak aynı şifreyi kullanmak, güvenlik açığı oluşturabilir. Bu yüzden yeni şifreyi belirlemek önemlidir, ayrıca bu yeni şifreyi belirlerken güvenliği artırmak için güçlü ve karmaşık şifrelerin kullanılması önerilir. Örneğin, ‘1234’ gibi sadece rakamlardan oluşan şifre yerine, ‘A1b*X54’ gibi karışık şifreler tercih edilmelidir. En az 6-8 haneli bir şifre seçilmelidir. Şifreyi oluştururken, kolay tahmin edilebilen bilgilerden oluşturulmamalıdır. Şifreyi kimseyle paylaşmamak gerekir. Aileniz veya yakın çevrenizle bile paylaşmaktan kaçının. Kasanızın yedek şifresi var ise, bu şifreyi güvenli bir yerde saklayın. Yedek şifrenizi yalnızca güvendiğiniz kişilerle paylaşabilirsiniz. Bu öneriler sayesinde şifreli kasanın güvenliğini artırmakla birlikte kasayı kullanırken de rahatlık ve güven oluşturmuş olursunuz.
Şifreli kasayı ilk kez kurarken, kasanın kurulacağı alanın, yerin sağlam ve sabit bir yüzey olduğundan emin olmak gerekir. Mümkünse, kasayı bir duvara veya zemine monte etmek gerekir. Kasanın yerleşimi gizli ve erişimi zor noktada seçmek güvenlik açısından önemlidir. Kasanın fabrika çıkışında genellikle bir varsayılan şifresi vardır. Bu şifreler, kullanım kılavuzunda veya kasanın üzerinde bulunur. İlk olarak kasayı açmak için bu şifreyi kullanmak gerekir. Daha sonra kullanıcının kendi belirlediği bir şifreyle değiştirmesi önerilir. Yeni şifre konduktan sonra şifrenin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmek gerekir. Kasayla birlikte gelen yedek anahtarı, kullanıcı güvenli bir yerde saklamalıdır. Kasa ile birlikte gelen kullanım kılavuzuna bakmak kullanıcıların daha kolay kurulum yapmasına yardımcı olur. Kullanıcı bu kılavuzu daha sonra yaşanabilecek herhangi bir soruna rehber olması için güvende tutması gerekir.
Varsayılan şifre, çoğu şifreli kasaların fabrika çıkışında belirlenmiş basit kombinasyonlardan oluşan şifresine denir. Bu şifreler genellikle ‘0000’ , ‘1234’ ,’1111’ gibi basit şifreler olurlar. Fabrika varsayılan şifresi genellikle kullanım kılavuzunda veya kasanın üzerinde bir etikette belirtilir. Bu varsayılan şifreyi kullanıcı kasayı ilk açtığında kullandıktan sonra kendisinin belirlediği bir şifre ile yenilemelidir. Çoğu kasada şifre değiştirme düğmesi kasanın iç kısmında bulunur. Genellikle küçük, gizli bir düğmedir ve ‘RESET’ ya da ‘CHANGE’ olarak işaretlenmiştir. Bu butona basılı tutmak gerekir. Yeni şifre oluşurken belirlenecek şifrenin güçlü ve tahmin etmesi zor olması güvenlik açısından önemlidir.
Şifreli bir çelik kasa için güvenli şifre oluşturmak için, uzun ve karmaşık kombinasyonlar kullanmak oldukça etkilidir. En az 6-8 haneli olmalı, harfler, sayılar ve semboller içermelidir. Kolay tahmin edilebilecek, telefon numarası, doğum tarihi ya da 1234 gibi basit sıralı rakamlardan kaçınmak gerekir. ayrıca aynı şifreyi uzun süre kullanmaktan kaçınılmalıdır. Şifreyi 3-6 ayda bir değiştirmek güvenlik açısından oldukça önemlidir.
Şifre değiştirme veya doğrulama işlemlerinin nasıl yapılacağını kasa modelinizin kullanım kılavuzundan öğrenebilirsiniz. Çoğu kasa, şifre değişikliği sonrası bir doğrulama adımı sunar. Şifreyi belirledikten sonra, kasayı kapatmadan birkaç kez şifreyi girip doğruluğunu kontrol edin. Böylece yanlış bir şifre girmenizi ve kasayı kilitleyememenizin önüne geçmiş olursunuz.
Evet, şifreli kasa kilidini test etmek, hem yeni belirlediğiniz şifrenin doğru çalıştığından emin olmak hem de herhangi bir teknik sorun olup olmadığını kontrol etmek için oldukça önemlidir.
Kasa modeli için şifre sıfırlama veya yedek açma yöntemleri kullanım kılavuzunda belirtilmiştir. Bu yöntemlere bakarak uygula yapabilirsiniz. Ayrıca birçok şifreli kasa, yedek anahtarla açılabilir. Yedek anahtarı kasayla birlikte gelen kutuda güvenli bir yerde ve güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz. Yedek anahtar yok ise Kasa müşteri hizmetlerine ulaşarak, kasanın seri numarasını veya model bilgisini paylaşarak şifre sıfırlama hizmeti isteyebilirsiniz.
Şifre değişimini, güvenliği artırmak ve olası riskleri önlemek için belirli aralıklarla yapmak gerekir. Kasanın genel kullanımına göre bu belirli aralık süreçleri artıp azalabilir. Örnek vermek gerekirse, kasanız düşük riskli ortamlarda kullanıyorsa 6 ayda bir şifre değişimi yeterli olacaktır. Fakat yüksek riskli ortamlarda, işyerinde veya birden fazla kişinin erişim sağlayabileceği ortamlarda bulunuyorsa kasanın şifresi 1-3 ayda bir değişimi önerilir. Ayrıca eğer şifre birden fazla kişiyle paylaşılmışsa, paylaşım sona erdiğinde şifrenin hemen değiştirilmesi gerekir.